Девојчица са шибицама

Девојчица са шибицама

devojcica-sa-sibicama-pdf

ПО БАЈЦИ ХАНСА КРИСТИЈАНА АНДЕРСЕНА

Драматуршки обрадила – Оливера Стаменковић

Режија, сценографија И костим – Валентина Павличић

Ликовна обрада сценографије – Лазар Сатмари И Весна Миличевић – Чворовић

Камера И монтажа – Студио ЈумбЦут

Музика – Марко Николић

Играју:

Глас приповедача – Феђа Стојановић

Девојчица – Јелена Стојиљковић

Мајка И Бака – Ана Кораћ

Техничко вођство – Растко Савић, Бојан Гавриловић

Ова добро позната Андерсенова бајка не тако често, чак веома ретко изводјена на нашим позоришним сценама, могуће због чињенице да “има тужан крај”, како би то деца рекла, прочитана у данашње време, напросто врви од тема које дубоко дотичу ову генерацију родитеља, децу И друштво уопште.

У представи је кроз мултимедијалан приступ сценографско – сценским решењима осим као уметнички квалитет, је омогућено глувој И наглувој И слепој И слабовидој деци да прате представу, заједно са својим вршњацима као део процеса инклузије.

Осим филмских пројекција и покретних сенки, на деловима сценографије током представе “тече” текст бајке, за децу која знају да читају а због оштећења слуха нису у могућности да чују глас наратора И музику. Он се емитује у “сегментима”, како не би реметио дечију пажњу ка радњи која се дешава на сцени.

Читава бајка кроз приповедање наратора се чује из офф-а, тако да уз музику представе то даје могућност да представу прате И деца са оштећењем вида,али И мали који не знају да читају.

Уз оригинално компоновану музику И посебне аудио – визуелне ефекте деца ће имати прилику да виде представу неуобичајеног израза за наше позоришне прилике, представу која припада будућности театра.

 

О ПРЕДСТАВИ СУ РЕКЛИ:

Одавно се спремам да једне недеље одем на представу Позоришта “Чарапа”, па ме увек нешто спречи. Али, када су ме позвали на премијеру познате Андерсенове бајке “Девојчица са шибицама”, отишла сам… Родитељи, нађите времена да са својом децом погледате ову бајку, а стигните да је пред спавање и прочитате или испричате, тако их учите животу.

Ваша Донка Шпичек

Позориште “Чарапа” је својом представом “Девојчица са шибицама” нашло најсуптилнији начин да деци говори о озбиљним темама као што су глад, несрећа и одлазак са овога света. Позориште “Чарапа” заправо овом вансеријском представом нежно не презаштићује децу, уводи их неколико корака у свет одраслих и учи емпатији. Као контратег озбиљности тема у “Девојчици са шибицама” стоји топлина и раскош коју добијате кроз визуелну и музичку маштовитост ауторског тима. Јелена Стојиљковић, Ана Кораћ и Феђа Стојановић су глумци који ће вас кроз ову представу директно дотаћи у срце.

ПРАЗНИК ЗА ДУШУ – то је “Девојчица са шибицама” позоришта “Чарапа”! Не пропустите!

Ана Радивојевић Здравковић

мама седмогодишњег дечака

глумица и редитељ

img_15_resize img_13_resize img_4_resize img_3_resize img_1_resize